Son dakika: ABD-Rusya zirvesi sona erdi! Görüşmeden ne sonuç çıktı? Lavrov'dan flaş açıklama
Son dakika haberine göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cenevre'de Ukrayna gerilimini görüşmek üzere bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan Sergey Lavrov, “ABD bizden Ukrayna’da gerilimi düşürmemizi istedi. Biz Ukrayna’ya saldırma planımız olmadığını anlattık.” ifadelerini kullandı. Lavrov, "Putin her zaman Biden ile temas kurmaya hazır" dedi. Blinken ise Lavrov'u "Rusya bir işgale kalkışırsa ortak, hızlı ve sert bir tepkiyle karşılaşırsınız" sözleriyle uyardı. Araştırmacı akademisyen Bülent Yavuz, konuyla ilgili A Haber canlı yayınında değerlendirmelerde bulundu. Yavuz, "Önümüzdeki hafta içerisinde Rusya’nın istediği yazılı cevapları ABD verebilecek gibi gözüküyor. Dolayısıyla önümüzdeki haftaya kadar gerçek anlamda bir işgalden bahsetmiyor olabiliriz." dedi. Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, "Soğuk Savaş'tan sonraki en büyük imtihandan geçiyoruz. Bence ABD Rusya'yı hataya zorluyor" şeklinde konuştu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsviçre'nin Cenevre şehrinde Ukrayna krizini görüşmek üzere bir araya geldi.
Kritik görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen Lavrov, "Rusya Ukrayna halkı için tehdit değildir" dedi. Askerlerin bölgeye konuşlandırılmasının 'ihtiyaç sonrası' gerçekleştiğini belirten Lavrov, "Ukrayna'ya saldırmayı planladığımızı söylüyorlar ama biz asla bunu amaçlamadığımızı belirtiyoruz" dedi.
NATO'nun SSCB'ye karşı kurulduğunu belirten Lavrov sözlerine şöyle devam etti;
'Doğu Avrupa'nın güvenliği söz konusu olduğunda üye olmak isteyen devletler var ve biz NATO'nun daha fazla genişletilmesinin hata olduğunu düşünüyoruz.'
'Karşı taraf sürekli endişeli olduğunu söyledi' diyen Lavrov, 'Biz de endişeliyiz üstelik bizim endişelerimiz bunlar yalnızca hayali bir tehditle ilintili değil biz gerçek olgular konusunda endişeliyiz' ifadelerini kullandı.
Buradaki çaba aslında her bir ayrıntıya girme çabası. Ama bunun şu anda faydalı olacağı konusundan emin değilim. Doğru yolda mıyız değil miyiz, onu şu anda söylemem ama yazılı olarak ABD'nin bizim sorduğumuz sorulara cevabını aldıktan sonra değerlendirme yapacağız' dedi.
LAVROV'U KIZDIRAN SORU
Bu konu hakkında detay paylaşması istenilmesi üzerine Lavrov, doruyu sonra gazeteciye 'Her şeyi sizinle paylaşmak zorunda mıyız' dedi.
Lavroc sözlerine şöyle devam etti;
'Yapılan anlaşmalar var bu bölgelerle alakalı olarak Rusya'nın Kırım'dan çıkmasını ön görüyor bunlar. Netice itibarı ile bu konuda spekülasyonlar yapılıyor..Dombass bölgesini Minsk anlaşması hazırlanırken görüşmüştük. Fransa ve Almanya'nın da bu konu ile ilgili çabaları vardı.'
'İster özel statü olsun, ister özerklik olsun verilen karara saygı duyulması gerekiyor. Bir kez daha seçimlerin yapılması önemli. Almanya ve Fransa ile de görüştük, bugün de dile getiriyorum. Kiev rejiminin orada yaptığı çalışmaların durdurulması gerekiyor.'
MACRON'UN AÇIKLAMALARI
'Macron'un Avrupa'nın kapasitesini artırmak için çalıştığını biliyoruz ve güçlü bir şekilde bir etki yaratmak istediklerini biliyoruz. Ancak Macron'un Rusya'ya karşı sıkı bir duruşa ihtiyacı var dediğini ben duymadım.'
'Bugün etki konusunu çok konuştuk. Bu etkiler günlük politikaların bir sonucu. İstikrarsızlık dediğiniz zaman bu bir çok şeyden besleniyor. AB'nin şuan davranışına baktığında kendileri çok şey yapmak istiyor ama başkalarının hiçbir şey yapmasına izin vermiyorlar.'
'Avrupa ülkelerin Çin ve Rusya ile ilişki kurmalarını istemiyorlar. Bölgenin kontrolünün başkasına geçmesini istememekle beraber etki alanlarını genişletmek istiyorlar. Bugün Sayın Blinklen'le de görüştük. Gerekli güvenliğin sağlanması için Avrupa ve Rusya'nın işbirliği içinde olmasını istiyoruz.'
BLINKEN'DAN YANIT GELDİ
Lavrov ile diplomatik sürecin devam etmesi konusunda mutabık kaldıklarını belirten Blinken 'Bu tamamen Rusya'ya bağlı hangi yolu seçeceklerine bağlı' dedi.
Blinken, 'Müttefiklerimiz ve ortaklarımız ile konuştuktan sonra Rusya ile endişelerimizi ve düşüncelerimizi yazılı bir şekilde önümüzdeki hafta paylaşabileceğimizi söyledik' dedi.
Blinken sözlerine şöyle devam etti;
'Burada zaten büyük bir sonuca varmayı beklemiyorduk ama birbirimizin endişelerini anlama konusunda net bir yola girdiğimizi düşünüyorum.'
'Rusya ukrayna'yı 2014'de ,işgal etti Kırım'a el koydu. Rus yetkililer Ukrayna'yı işgal etmeyeceklerini belirtiyorlar. Bunu duyduk ama şu an herkesin görebildiği şeylere bakıyoruz önemli olan sözler değil eylemler.'
'Rusya dünyayı ikna etmek istiyorsa en iyi hamle güçlerini sınırdan çekmesi olur'
A HABER'E KONUŞTU: RUSYA'YA ZAMAN MI KAZANDIRIYOR?
Araştırmacı akademisyen Bülent Yavuz, kritik zirvenin ardından A Haber canlı yayınında değerlendirmelerde bulundu.
İşte o açıklamalardan satır başları;
Ana sorulardan bir tanesi şu Blinken'a da soruldu net olarak. Bu karşılıklı yapılan görüşmeler diplomasi ağırlıklı bir strateji acaba Rusya'ya zaman mı kazandırıyor? Ve tamamen bu vakti değerlendirip Ukrayna'ya yapacakları saldırı için daha iyi bir pozisyona geçmelerine elverişli bir ortam mı hazırlıyorsunuz şeklinde bir görüş var. Blinken şunu ifade etti: Ellerimiz bağlı oturmuyoruz. Biz ABD olarak kendi başımıza bekleyip durmuyoruz ifadesi oldu. Burada kast edilen Ukrayna devleti içerisindeki bazı görevlilerin esasında Rus ajanı olduklarını tespit ediyor ABD ve onlara bir yaptırım kararı getiriyor. Bu kişiler bir saldırı durumunda veya saldırı öncesinde altyapı sistemlerine tuzak kurduklarını ve onları işlemez hale getirebileceklerini ifade ediyor.
"ÖNÜMÜZDEKİ HAFTAYA KADAR..."
Önümüzdeki hafta içerisinde Rusya'nın istediği yazılı cevapları ABD verebilecek gibi gözüküyor. Dolayısıyla önümüzdeki haftaya kadar gerçek anlamda bir işgalden bahsetmiyor olabiliriz. Fakat onun akabinde şu anda beklenen Rusya'nın Ukrayna'ya girme noktasında kararlı olabileceği. Öte yandan da Putin'in her zaman kişileri yanıltıp değişik kararlar verebilecek mahiyette bir lider olduğunun unutulmaması gerektiği söyleniyor.
SOĞUK SAVAŞ'TAN SONRA EN BÜYÜK İMTİHAN
Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: Belki de Soğuk Savaş'tan sonraki en büyük imtihandan geçiyoruz. Rusya ile Batı'nın ve NATO'nun ve ABD'nin mücadelesi.
ABD RUSYA'YI HATAYA ZORLUYOR
Bence ABD Rusya'yı hataya zorluyor. Yani nihai anlamda bölünmüş bir Ukrayna'nın doğu kısmını NATO'ya üye edecekler batı kısmı Rusya'nın elinde kalacak. Bugün konuşulan da bu masada.
RUSYA-UKRAYNA GERİLİMİ MASADAYDI
Avrupa'daki savaş endişelerinin gölgesinde ABD ve Rusya'dan üst düzey yetkililer bugün Cenevre'de bir araya geldi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un liderliğindeki heyetler bir zamanlar Soğuk Savaş'ın önemli bir kavşak noktası olan Cenevre'de Rusya-Ukrayna gerilimini masaya yatırdı.
Rusya'nın ABD ve NATO'ya sunduğu güvenlik garantisi anlaşma taslağı, taraflar arasındaki diplomatik misyonların işleyişi, siber güvenlik ve stratejik istikrar konularının ele alınacağı kritik görüşme Hotel President Wilson'da yapıldı. Görüşmede Lavrov ve Blinken dışında Rus ve ABD heyetinden toplam 12 kişi yer aldı.
Lavrov, görüşmenin başlangıcında yaptığı açıklamada ABD'li mevkidaşı Blinken ve heyetine teşekkür ederek, "Sayın Dışişleri Bakanı, sevgili meslektaşlarım, güvenlik garantisi teklifleri üzerinde başlatılan çalışmalar bağlamında Cenevre'de bir toplantı düzenleme teklifiniz için size minnettarız" dedi.
Blinken'e hitaben konuşan Lavrov, "Avrupa temaslarınız sırasında bu toplantıdan bir sonuç çıkmasını beklemediğinizi söylediniz. Biz de bu toplantıdan bir sonuç çıkmasını beklemiyoruz. Tekliflerimiz son derece somut ve aynı derecede somut cevaplar bekliyoruz" şeklinde konuştu.
ABD UMUTSUZ: BUGÜN BURADA FARKLILIKLARIMIZI ÇÖZMEYİ BEKLEMİYORUZ
Blinken ise 10 Ocak'ta ABD ve Rusya'nın Cenevre'de güvenlik konularında istişarelerde bulunduğunu, 12 Ocak'ta Brüksel'de NATO-Rusya Konseyi toplantısı yapıldığını ve 13 Ocak'ta Viyana'da bu konuların da tartışıldığı AGİT Daimi Konseyi toplantısı gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Blinken, "Şimdi hepimizin konuştuklarını paylaşma şansı oldu. Rus ekibinin Devlet Başkanı Vladimir Putin ile istişare etme şansı olduğunu düşünüyorum. Hepimiz kendi aramızda, tüm müttefikler ve ortaklar arasında istişare etme şansımız oldu. Bence bu Rusya'nın bu diplomatik görüşmelerden ne gibi sonuçlar çıkardığını görmek ve Dışişleri Bakanı Lavrov'la hangi konumda olduğumuzu değerlendirmek için kritik bir an" dedi.
Lavrov'a hitaben konuşan Blinken, "Haklısınız, bugün burada farklılıklarımızı çözmeyi beklemiyoruz. Ancak diplomasi ve diyalog yolunun açık kalıp kalmadığını test edebileceğimizi umuyorum. Bu yolda yürümeye, farklılıklarımızı barışçıl bir şekilde çözmeye kararlıyız ve bugün bunu ölçmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
NATO BİRLİKLERİ BULGARİSTAN VE ROMANYA'DAN ÇEKİLSİN
Rusya, Cenevre'deki kritik zirveye saatler kala yaptığı açıklamada, NATO birliklerinin Romanya ve Bulgaristan'dan ayrılmasını istediğini duyurmuştu
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 1997'den önce NATO üyesi olmayan Bulgaristan ve Romanya'dan yabancı güç, donanım ve silahların geri çekilmesinin istendiği belirtilmişti.
ABD'DEN PEŞ PEŞE TEMASLAR
Washington ve müttefikleri, haftalardır Rusya'nın bir işgal başlatması durumunda bunun ağır sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunuyor. Bu hafta Ukrayna'yı ziyaret eden Antony Blinken, Çarşamba günü Kiev'le başlayan Avrupa ziyaretine dün Berlin'de devam etti. Berlin'de NATO üyesi Almanya, Fransa ve İngiliz mevkdaşlarıyla bir araya gelen Blinken, Rusya'nın Ukrayna sınırında herhangi bir askeri hareketliliği karşısında "çok hızlı, sert ve ortak bir yanıt göreceğini" açıklamıştı.
Blinken yaptığı kritik zirveler sorası bugün Rusya'lı mevkidaşı Lavrov ile yüz yüze geldi. Taraflar uzlaşı için bir araya gelse de her iki ülke de kırmızı çizgiler konusunda geri adım atmıyor.