Almanya'da genel seçimi kazanan Sosyal Demokrat Parti (SDP) oldu
Almanya Şansölyesi Merkel'in aday olmadığı genel seçimde kazanan oyların yüzde 25,7'sini alan Sosyal Demokrat Parti (SPD) oldu. Merkel'in partisi Hristiyan Birlik (CDU/CSU) 24,1'de kalırken, Yeşiller Partisi (GRN) ise, tarihi rekorunu kırarak yüzde 14,8 oy aldı.
Almanya'da yaklaşık 60,4 milyon seçmenin bulunduğu ve Başbakan Angela Merkel'in aday olmadığı genel seçimlerde oy kullanma işlemi yerel saatle 18.00'de sona erdi.
SEÇİMİ SPD KAZANDI
Almanya'da yapılan genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyların yüzde 25,7'sini alarak birinci oldu. Federal Seçim Kurulu, 20. Dönem Federal Meclisin oluşması için yapılan genel seçimlerin geçici resmi sonuçlarını açıkladı. Maliye Bakanı Olaf Scholz'u başbakan adayı gösteren SPD genel seçimlerde oyların yüzde 25,7'sini aldı. 2017 seçimlerine göre oyunu 5,2 puan artıran SPD, 2002'den sonra ilk kez sandıktan birinci parti çıktı.
MERKEL'İN PARTİSİ İÇİN EN KÖTÜ SEÇİM SONUCU
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Armin Laschet'i başbakan adayı gösteren Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ise yüzde 24,1'lik oy oranıyla ikinci sırada yer aldı. CDU ve Bavyera eyaletinde teşkilatlanmış kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nden (CSU) oluşan CDU/CSU'nun oy oranı 2017'deki seçimlere göre 8,9 puan azaldı. CDU/CSU, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yapılan genel seçimlerde en düşük oy oranını almış oldu.
MECLİS ÇOĞUNLUĞU SAĞLANAMADI
Sosyal Demokratlar seçimde kıl payı bir zafer elde etseler de meclis çoğunluğunu sağlayamadılar ve ülkenin 1960'lardan bu yana ilk kez üçlü bir koalisyon hükümetine doğru ilerlediğinin sinyallerini verdi.
YEŞİLLER PARTİSİ PUAN ARTTIRDI
Yeşiller Partisi oy oranını 4 yıl önceki seçimlere göre 5,8 puan arttırarak 14,8 ile üçüncü olurken oy oranını 0,7 puan yükselten Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 11,5 ile dördüncü sırada yer aldı. Yeşiller Partisi, şimdiye kadarki genel seçimlerde en yüksek oy oranını yakaladı.
Göçmen ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisi ise 2017'ye göre oy oranında 2,3 puan düşüş yaşayarak 10,3 ile beşinci parti oldu.
Sol Parti de bir önceki seçimlere göre 4,3 puan oy kaybederek 4,9 ile altıncı parti çıktı.
Yüzde 5'lik seçim barajını geçememesine rağmen en az 3 bölgeden milletvekili çıkaran Sol Parti Alman Seçim Yasası'na göre elde ettiği oy oranında milletvekili kazandı ve gelecek yasama döneminde mecliste grup olarak temsil edilecek.
MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI
Geçici resmi sonuçlara göre meclisteki milletvekili dağılımı şu şekilde oldu:
SPD 206, CDU/CSU 196, Yeşiller 118, FDP 92, AfD 83, Sol Parti 39.
Ayrıca Danimarkalı azınlığın kurduğu ve özel düzenlemeyle seçim barajından muaf tutulan Güney Schleswig Seçmen Birliği (SSW) de 1 milletvekili ile mecliste yer alacak.
01:41: Resmi olmayan sonuçlara göre SPD oy oranını yüzde 25,8'e yükseltirken, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin oy oranı yüzde 24,1.
21:05: Sosyal demokratlar önde! Gelen son sonuçlara göre Almanya Sosyal Demokrat Partisi SPD yüzde 25,5 oy oranı ile seçimi önde götürüyor. Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ise yüzde 24,5 oy oranına sahip.
20:11: Hristiyan Birlik Partilerinin (CDU/CSU) Başbakan adayı Laschet: Hristiyan Birlik Partilerinin öncülüğünde bir koalisyon kurmak için elimizden geleni yapacağız.
20:18: Almanya'da Sosyal Demokrat Partinin (SPD) başbakan adayı Scholz: "Halkımız, başbakan olarak Olaf Scholz'u görmek istiyor."
SPD böylelikle 2017'de yapılan seçimlere göre oylarını 5 puan artırdı.
CDU/CSU ise yüzde 24,5'lik oy oranıyla ile ikinci sırada yer alıyor.
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Bavyera eyaletinde teşkilatlanmış kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisinden (CSU) oluşan CDU/CSU'nun oy oranı 2017'deki seçimlere göre 8,5 puan azaldı.
CDU/CSU, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yapılan genel seçimlerde en düşük oy oranını almış oldu.
Yeşiller Partisi ise 4 yıl önceki seçimlere göre oy oranını 4,9 puan yükselterek yüzde 13,8'e çıkardı.
Böylelikle Yeşiller Partisi, şimdiye kadarki genel seçimlerde en yüksek oy oranını yakalamış oldu.
Hür Demokrat Parti (FDP) ise bir önceki seçimlere göre oy oranını 1 puan artırdı ve yüzde 11,7 ile dördüncü sırada yer aldı.
Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin aldığı oy 2017 seçimlerine göre 1,7 puan azaldı ve AfD yüzde 10,9 oy oranıyla beşinci oldu.
Sol Partinin ise 4 yıl öncesine göre oyları 4,2 puan düşerek yüzde 5'te kaldı. Sol Partinin meclise girebilmesi için yüzde 5'lik barajı geçip geçmeyeceği henüz bilinmiyor.
Sandık çıkış anketine göre, Almanya Federal Meclis'te milletvekili dağılımı şu şekilde:
CDU/CSU 197, SPD 202, Yeşiller 110, FDP 93, AfD 87, Sol Parti 40.
Ayrıca Danimarkalı azınlığın kurduğu ve özel düzenlemeyle seçim barajından muaf tutulan Güney Schleswig Seçmen Birliğinin (SSW) de 1 milletvekili ile mecliste yer alacağı aktarıldı.