Fransa Afrika'yı sömürmeye devam ediyor
Lekeli tarihiyle bilinen Fransa, 24 Nisan kararı sonrası Türkiye'nin tepkisini çekti. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, sözde Ermeni soykırımını anma günü ilan etmesinin ardından, Fransa'nın sömürgeci tarihi dikkat çekti. 1958'de Afrika'daki sömürgelerinden çekilen Fransa, 14 ülkeyi sömürmeye devam ediyor.
- Dünya
- Giriş Tarihi: 11.04.2019 | 14:48
- Güncelleme Tarihi: 11.04.2019 | 14:58
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, sözde Ermeni soykırımı hakkında aldığı skandal karar ile tepki çekti. Türkiye, seçimler öncesi Ermenileri yanına çekmek için popülizm yapan Macron'a jet bir yanıt verdi. Açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macron'a "Önce kendi karanlık tarihine baksın. Ruanda soykırımından bu yana çeyrek asır geçti" derken ne demek istedi?
RUANDA DA NELER YAŞANDI?
Peki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun söz ettiği Ruanda'da ne oldu? 1994 yılında dönemin Devlet Başkanı Habyarimana'nın uçağı düştü. Hutular, bu olaydan dolayı Tutsileri sorumlu tuttu. Hutular sorumlu tuttukları Tutsilere soykırım başlattı.
Ruanda'da 100 gün süren katliamda 800 binden fazla Tutsi hayatını kaybetmişti. Fransa, soykırımı yapan Hutu hükümetinin uzun süre destekçisi olduğu için uluslararası kamuoyunda ve ülke içinde eleştiriliyordu.
Fransa, 23 Haziran 1994'de ülkenin güneybatısında sığınmacılar için güvenli bölge oluşturmak amacıyla Turkuaz Operasyonu'nu başlattı ancak soykırımı engellemek yerine soykırımcılara silah ve mühimmat desteği sağlayarak Ruanda Yurtsever Cephesinin (RPF) ilerleyişini kısıtladı.
14 ÜLKEDEN HARAÇ KESİYOR
Fransa, Afrika'daki sömürge devletlerinin bağımsızlığını kazanmasına rağmen kirli ellerini üzerlerinden çekmedi. Fransa, 1958 yılında bağımsızlığı kazanan ülkelerden 'koloni vergisi' almaya başladı.
Fransa'nın eski sömürgeleri Benin, Burkina Faso, Gine, Fildişi Sahili, Mali, Nijer, Senegal, Togo, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo, Ekvator Ginesi ve Gabon günümüzde vergi ödemeye devam ediyor.
Fransa, 'koloni vergisi' adı altında 14 ülkeden her yıl 500 milyar dolar para topluyor.
YA PARA YA DA DARBE
Söz konusu ülkelerdeki her askeri darbenin arkasında, Fransa'nın sömürge zamanında atadığı lejyoner askerlerin olduğu ise dünya basını tarafından kabul edilmekte.
Fransa'ya 'koloni vergisi' ödemek istemeyen liderlerin ömrü uzun sürmüyor. Sömürgeciliğe günümüzde de devam eden Fransa'ya vergi vermek istemeyen liderler ya suikaste ya da darbeye kurban gidiyor.
Son yıllarda 27 Afrika ülkesinde toplam 67 askeri darbe gerçekleşti. Darbenin gerçekleştiği Afrika ülkelerinin yüzde 61'i ise eski Fransız sömürgesi.