SON DAKİKA: Erdoğan ve Putin'den flaş açıklamalar
Son dakika haberi... Başkan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kritik açıklamalarda bulundu. Putin, "Profesyonel sürücüler için vizeler çok yakında kalkacak." dedi. Putin'in ardından konuşan Başkan Erdoğan, "Ticaret hacmimiz yüzde 15'lik artışla 26 milyar dolara ulaştı. Gerçek potansiyelimiz bu rakamın çok daha üstündedir. Belirlediğimiz hedef 100 milyar dolardır. Bu hedefi yakalayacağız." şeklinde konuştu. İdlib için kararlılık mesajı veren Erdoğan, "İdlib'de şu an itibarıyla atmamız gereken adımları attık, atmaya da devam edeceğiz. Çünkü geri dönmemiz mümkün değil." açıklamasında bulundu.
- Dünya
- Giriş Tarihi: 08.04.2019 | 19:22
- Güncelleme Tarihi: 08.04.2019 | 20:19
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ortak basın toplantısı düzenledi.
Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar;
"RUSYA İLE ORTAK HEDEFİMİZ 100 MİLYAR DOLARDIR"
Kıymetli dostum Sayın Vladimir Putin'e şahsıma ve heyetime gösterdiği misafirperverlikten dolayı özellikle teşekkür etmek istiyorum. Gerek ikili gerekse heyetler arası görüşmelerde işbirliğimizin çeşitli boyutlarını ele alma fırsatımız oldu. İlişkilerimizi tüm alanlarda daha ileri seviyeye taşıma irademizi açıkça ortaya koyduk. Önümüzdeki dönemde bu hedef doğrultusunda atılacak adımları değerlendirdik. Ticaret hacmimiz yüzde 15'lik artışla 26 milyar dolara ulaştı. Gerçek potansiyelimiz bu rakamın çok daha üstündedir. Belirlediğimiz hedef 100 milyar dolardır. Bu hedefi yakalayacağız.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali hızlı bir şekilde devam ediyor. Türk Akımı'nın kara bölümü için çalışmalar devam ediyor, yıl sonunda bitirmiş olacağız.
Troya Operası ile etkinlikler başlayacak. Geçtiğimiz yıl 6 milyon Rus misafiri ülkemizde ağırlayarak yeni bir rekora imza attık. 2019'da bu rekorun kırılacağına inanıyorum.
RUSYA İLE VİZE SERBESTİSİ KONUSU
Vize serbestisi konusunda gerekli adımların atılması gerekiyor. Kısa süre içinde bu adımlar da atılacaktır. Bu konuyu da ayrıntılı bir şekilde ele aldık.
SURİYE'DE TERÖRLE MÜCADELE
Suriye ve bölgesel meselelere ilişkin görüşmeler yaptık. ABD'nin çekilme kararını değerlendirdik. İdlib başta olmak üzere arazideki gelişmeleri konuştuk. Önümüzdeki dönemde birlikte atabileceğimiz adımları iştişare ettik. Kararlılığımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum.
Suriye'nin kuzeyinde ülkemizin güvenliği ile Suriye'nin toprak bütünlüğüne tehdit oluşturacak bir yapıya göz yummayacağımızı ifade ettik.
Rusya ile müşterek anlayış temelinde milli güvenliğimize kasteden terör odaklarını Suriye'den söküp atmakta kararlıyız.
Bölgenin huzur ve istikrarı açısından DEAŞ nasıl büyük bir tehdit idiyse YPG, PKK da aynı mahiyette bir tehdittir. DEAŞ'ın tasfiyesiyle beraber benzeri örgütlerin, bu tehdidin de bertaraf edilmesi şart.
İdlib'te yeni bir insani felaketin yaşanmasının önüne geçmiştik.
Suriye'de Anayasa Komitesinin en kısa sürede faaliyete geçirilmesi konusundaki kararlılığımızı da tekrarladık.
Rusya Federasyonu ile ilişkimizi her geçen yıl arttırıyoruz.
Vladmir Putin'in açıklamaları şöyle:
TÜRKİYE VE RUSYA'NIN EKONOMİK ADIMLARI
Sayın Cumhurbaşkanı'nı ağırlamaktan son derece mutluluk duyuyoruz. 2018 senesinde %16'lık ticaret hacminde bir artış yaşandı. Karşılıklı yatırımlar 20 milyar doları buldu. Rus-Türk İş Konseyi de önemli rol oynamaktadır. Rusya'nın doğrudan yatırım fonu ve Türkiye'nin yatırım vakfı anlaşma imzaladı. Bu 1 milyar dolarlık bir yatırım fonu oluşturdu. Akkuyu Nükleer Projesini güçlendiriyoruz. Türk akımı ile ilgili çalışma planlı şekilde devam ediyor. Kıyı ile deniz kısmını birleştirmiş olduk. Oto sanayi, tarım, AR-GE ve yüksek teknolojiler alanında da iş birliğimiz devam edecektir. Askeri ve teknik alanda da işbirliği artmaktadır. S-400'den bahsediyorum. Başka perspektif projelerden de konu açıldı.Kültürel ve beşeri alanındaki temaslar da ele alındı.
"PROFESYONEL SÜRÜCÜLER İÇİN VİZELER ÇOK YAKINDA KALKACAK"
Vize konusuna da odaklandık. Profesyonel sürücüleri için vizelerin çok yakında kaldırılacağını belirtmek istiyorum. Kültürel teknik ve spor alanında daima iki ülke arasındaki güven konusunu pekiştirmektedir. Truva Operası ile kültürel yılın açılışı yapılacaktır.
Rusya ile Türkiye ve İran Astana formatı içerisinde hep beraber bu işbirliğe devam edecektir. Önemli olan sahadaki duruma odaklanmaktır. Siyasi süreci daha aktif hale getirmek önemlidir. Görüşmelerimiz son derece başarılı geçmiştir. Ben bir kez daha sayın dostum Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum.
SORU - CEVAP KISMI
Ekonomi odaklı toplantı yaptınız. Ticari dengemiz Rusya'nın lehine görünüyor. 100 milyar dolarlık bir hedef var. Bu hedefe ulaşmak için Türk tarafının ticari dengesi için yol haritası belirlendi mi? Milli paralarla ticaret konusunda ne aşamaya gelindi? Vizelerin tam anlamıyla kaldırılması konusu gündeme getirildi mi?
BAŞKAN ERDOĞAN: Öncelikle bir defa Türkiye-Rusya ilişkileri içinde görüşmelerimizin en önemli maddesini oluşturuyor. Bu peyderpey artarak devam ediyor. İstenen noktada değil. Tabi Rusya Federasyonu'nun lehinde ticari hacim konusu çok açık net ortada. Doğalgaz ihtiyacımızın neredeyse yüzde 50'sini Rusya'dan karşılıyoruz. Ticaret hacminin bu denli aleyhte olması bundan kaynaklanıyor. Zaman içinde bu çok farklı gelişebilir. Şu aşamada iyimser bir şey söylemek aldatmak olur. Biz iyi niyetle dayanışma içinde her şeyden önce gerek enerji ile ilgili atılan adımlar, sanayi konusunda atılan adımlar bütçe kalemleri içinde belli. Kendimizi aldatmaya gerek yok. Doğalgaz denilen olay ülkemiz için hayatidir. Gerek meskende gerek sanayide ne denli işe yaradığı, ülkemize 81 iline doğalgaz ulaşmış durumda. Hedefimiz tüm ilçelere doğalgazı ulaştırmaktır. Bunun da yüzde 50'si Rusya'dan karşılanıyor. Denizden geçiş ve karaya ulaşma Türk akımında bitmiş durumda. Kara adımı bize düşüyor. Bunu da yıl sonuna kadar bitirmiş olacağız. Savunma alanında adımlarımızı attık, atıyoruz. Şuan itibariyle yerli milli paraya geçmektir.
VLADIMIR PUTIN: Tüm ticari ilişkilerin Rusya lehine olduğunu söylemek yanlış olur. İşe odaklı bir toplantı oldu. Doğalgaz konusu piyasa talebi çerçevesinde bu fiyatlar oluşuyor. Gazprom bu fiyatları zorlamıyor. Tartışmalar var ama biz çözüme odaklı diyalog yapıyoruz. Türkiye ortağımıza önem veriyoruz. Rusya her zaman fiyat ve boyut ve hacim konusunda aldığı taahhütleri yerine getiriyor. Bu da Türk ekonomisini geliştirme bakımından sağlam bir temel sağlıyor. Türkiye'nin özellikle kış mevsiminde ilaveye ihtiyacı var, biz de karşılıyoruz. Türkiye'nin diğer ortakları bunu yapamıyor, biz sağlıyoruz.
Özellikle inşaat sektöründe çalışmalar var. Türk iş adamları, müteahhitler 70 milyar dolar projeye imza attılar. Soçi Olimpiyat oyunları, Dünya Kupası gibi birçok projeye imza atıldı. Otomotiv, taşımacılık, araç üretimi gibi çok ciddi potansiyelimiz var. Rusya'nın lehine değildir. Bu ilişkiler aslında Türk-Rus halklarının lehinedir. Dengeli olmak için çalışacağız. Vize konusunda ben şimdi TIR şoförleri için vizelerin kaldırılacağını söyledim.
"ABD'NİN GOLAN KARARI BM KARARLARINA AYKIRI"
VLADIMIR PUTIN: Golan tepeleriyle ilgili pozisyonumuz bizim Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklama oldu. BM kararlarına aykırı bir karardır ABD'nin kararı. İdlib mutabakatlarında gerekli parametrelere ulaşmadık.Savunma bakanlarımız arasında diyalog devam ediyor. Koordineli devriye konusunda anlaştık. İstediğimiz gibi belki hızla ilerlemiyoruz ama bir ilerleme kesinlikle sözkonusudur. İdlib'de terörist merkezleri imha edilmelidir. Suriye'de siyasi çözüm için İdlib'i çözmemiz lazım.
"İDLİB'DE ATMAMIZ GEREKEN ADIMLARI ATTIK. GERİ DÖNMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"
BAŞKAN ERDOĞAN: İdlib Suriye'nin can damarlarından biri. 300-400 bin nüfusu var. Burası herhangi bir boşalma halinde gelecekleri yer Türkiye olacak. Bizim için hassas bir bölge. Rusya Federasyonu ile müşterek çalışıyoruz burada. Burada da maalesef bazı terör örgütlerinin olması sebebiyle işimiz kolay değil. Biz ve Rusya Federasyonu elinden geleni yapıyor. Rejim de kendine göre bazı çalışmaları yürütüyor. İdlib'te şu an itibarıyla adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Burada çözülememiş olan Münbiç sözkonusu. Hazırlanmış olan burada ilan edilmiş olan bir yol haritası vardı. 90 gün diye ilan edilmişken 9 ay oldu. Benim şahsen şu ana kadar süreçte özellikle Rusya Federasyonu ve Türkiye'nin kendi arasındaki dayanışmasıdır. Oradaki terör koridorunun yıkılmış olması çok çok önemlidir. Bunun da ötesinde Suriye'nin toprak bütünlüğü önem arzetmektedir. Burada en önemli adım Astana sürecidir. Burada baş aktörleri olarak Rusya Federasyonu ve Türkiye olarak burada dayanışmamız İran'la aynı şekilde devam ediyor. Ürdün baştan itibaren vardı. Bazı ülkelerin katılabileceğini bugün konuştuk. Cenevre'yi dışlamak sözkonusu değildir. Burada halk kendi topraklarına yeniden dönebilsin istiyoruz. Buradaki kararlılık 330 bin insan tekrar topraklarına dönebildi. Daha kararlı olursak bu rakam çok daha ileri seviyelere gelebilir. Şu anda 3 milyon 600 bin insan bizim topraklarımızda. Bu adımlar gerçekleşirse kendi topraklarına gitmesini sağlanır diye düşünüyorum.
İdlib'de şu an itibarıyla atmamız gereken adımları attık, atmaya da devam edeceğiz. Çünkü geri dönmemiz mümkün değil.
"YPG BİZİM İÇİN ÇOK AÇIK, NET BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR"
BAŞKAN ERDOĞAN: Attığımız adımlar içerisinde İdlib'le ilgili sürece baktığımızda kararlılığımız netice vermiyor dersek yanlış olur. Birkaç ay önce İdlib'de durum farklıydı. Şimdi tam aksine İdlib'e geri dönmeler başladı. İçerideki sıkıntılar kısmen de olsa devam ediyor. Oralar bir El Bab, Cerablus haline gelebilir. Hatta Afrin şu anda nasıl sükun bulduysa, daha sakin bir hale geldiyse, herkes evlerine, okullarına döndüyse biz istiyoruz ki bir an önce İdlib'de de bu duruma kavuşalım. Bunların tamamiyle terörden arındırılmış olması lazım. Bu kararlılığımız devam ediyor. Asıl amacımız Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak. Özellikle YPG'nin Tel Rıfat'ta vesaire oluşturmaya çalıştığı terör eylemlerine fırsat vermeyeceğimizi hep söyledik. YPG bizim için çok açık, net terör örgütüdür. Bu terör örgütü ile Afrin'de de mücadele ettik. YPG, PKK'nın bir yan koludur. Bunu biz gayet iyi biliyoruz. Belgeleri ve her şeyiyle elimizde mevcut… Afrin'de YPG'nin bütün hücrelerini kayıtlarıyla çıkardık. Tel Rıfat bunlardan müstağni değildir.
"ANAYASA KOMİTESİ'NİN KURULMASIYLA SAYİSİ SÜREÇ İŞLEYEBİLİR"
VLADIMIR PUTIN: Suriye'deki siyasi sürecin tam olarak işleyebilmesi Anayasa Komitesi'nin kurulmasıyla olabilir.
"MİLLİ PARA EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZİ OLUMLU ETKİLEYECEKTİR"
VLADIMIR PUTIN: İki ülke arasında ilişkiler aktif bir şekilde gelişiyor. Bölgesel güvenlik, ticari ilişkilerde verimli bir işbirliği yapmaya devam ediyoruz. Enerjide büyük işbirliği yapıyoruz. Tarım da işbirliği alanımızdır. Türk tarım ürünlerinin Rus pazarlarına sevkiyatları artmıştır. Ekonomik bağımsızlığımızı temin etmek için elimizden gelen her şeyi yaptık. Sayın Cumhurbaşkanıyla konuştuğumuzda milli paraların daha sık kullanılması gündeme geldi. İkili ekonomik ilişkilerimizin daha artmasına katkı sağlayacaktır bu gelişme. İki ülke ilişkilerini olumlu yönde etkileyecektir.
"KRİTİK S-400 AÇIKLAMASI"
BAŞKAN ERDOĞAN: Bizler bağımsız iki ülkeyiz. Dolayısıyla da attığımız adımlarda, aldığımız kararlarda bu incelik vardır. Üçüncü taraflar atacaklar adımları bize sorarak atmıyorlar. Biz de kendi aramızda istişarelerimizi yapar adımlarımızı atarız. Bu enerji, savunma sanayide böyledir. Biz şu ana kadar özellikle gerek Rusya Federasyonu ile attığımız adımlarda bu hassasiyet ve inceliklere bakarak adımlarımızı atıyoruz. Biz S-400 konusunda yol haritamızı belirlemişiz, adımlarımızı atmışız. Her şey bitmiş, bizden kalkıp da 'gel bundan vazgeç' diye temennide bulunanlar demek ki bizi de tanımıyor olacaklar. Biz bir şeyin akdini, sözleşmesini yapmışsak bu iş bitmiştir. Bu da bizim egemenlik hakkımızdır, bu bizim tasarrufumuzdur, bundan kimse vazgeçmemizi isteyemez.