Myanmar'da 'Garp kurnazlığı!'
Myanmar'daki katliamı yorumlayan Şanghay İşbirliği Örgütü'nün eski direktörü, Batı'nın zulmü izleyerek gelişen Asya işbirliğine ket vurmaya çalıştığını belirtti.
- Dünya
- Giriş Tarihi: 11.09.2017 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 11.09.2017 | 09:30
SALDIRILARI KULLANACAKLAR
Akşam'ın haberine göre, Budistlerin zulmünden kaçıp Bangladeş'in sınır kapılarında yeni bir mülteci dramı oluşturan Arakanlı Müslümanların durumunun Batı dünyasının yıllardır çok iyi bildiğini ancak bilinçli olarak müdahale etmediğini anlatan Wang, etnik ve dini savaşların yaşandığı kıtalara Batı müdahalesi olmamasının tek bir gerekçesi olabileceğini belirtti: Gelişen ekonomik işbirliklerini baltalamak. "Henüz 2. Dünya Savaşı bitmeden Myanmar'da bölgede değişen iktidarlar ve ideolojiler altında on binlerce insan hayatını kaybetti. Bu bölgenin eski yöneticileri Batılı idarecilerdi ve bu durumunda farkında olmalarına karşın hiçbir çözüm üretmeden ülkeden çekildiler" diyen Wang, Müslümanlara yapılan saldırıların sonuçlarını Batı'nın kendi lehinde kullanıp istikrarsızlık yaratabileceklerini ifade etti.
NİHAİ HEDEF ŞİÖ
1970'lerden bu yana ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin gözünün diktiği dev enerji yataklarına sahip olan Orta Asya Cumhuriyetlerinin önem arz ettiğini belirten Wang, bölgede etnik kıyıma uğrayan Rohingya Müslümanlarına karşı arabuluculuk görevine bile soyunmayan Batı dünyasının öncelikli hedefinin Orta-Asya'nın, daha genelde ise Avrasya'nın enerji yataklarının rotasına yön vermek olduğunu, nihai hedefinin ise Çin, Rusya, Hindistan, İran ve Türkiye başta olmak üzere bölgenin istikrarlı ülkelerinin birbirine yakınlaşmasını ve kenetlenmesini engellemek olduğunu söyledi.
300 BİNİ GEÇTİLER
BMMYK, 25 Ağustos'tan beri Bangladeş'e sığınan Arakanlı sayısının yaklaşık 300 bin olduğunu söyledi. BMMYK'nın Bangladeş'teki bölge sözcüsü Vivian Tan, ülkeye sığınanların sayısının giderek artmaya devam ettiğini, dolu kamplar nedeniyle acilen daha fazla geçici barınağa ihtiyaç olduğunu belirtti. BM, Arakanlı mültecilerin ciddi şekilde gıda, temiz su ve tıbbi yardıma ihtiyaç duyduğunu, acilen 77 milyon dolarlık yardıma ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.
YASAKLI MAYINLAR
Uluslararası Af Örgütü, Myanmar ordusunun operasyonlarını sürdürdüğü Arakan eyaleti ile Bangladeş arasındaki sınır bölgesinde, operasyonlardan kaçan Arakanlı Müslümanların evlerine dönüşlerini engellemek amacıyla sınıra mayın döşediğine dair delil niteliğinde bazı bulguları paylaştı. Örgüt, köylülerin sınır hattında buldukları ve etrafını kazarak açığa çıkardıkları bazı mayınların uluslararası kullanımı yasaklanmış PMN-1 tipi anti-personel kara mayını olduğunu belirlediğini belirtti.