Trump'tan Çin'i hedef alan kararname!
Beyaz Saray'daki ilk günlerinde Çin'i "manipülasyonun büyük şampiyonu" olmakla suçlayan ABD Başkanı Donald Trump, daha sonra Kuzey Kore konusundaki işbirliği nedeniyle geri adım attıktan sonra yeniden yön değiştiriyor.
- Dünya
- Giriş Tarihi: 15.08.2017 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 15.08.2017 | 11:03
Trump, ticaret ofisine Çin'in Amerika'dan fikri mülkiyet hırsızlığı yapıp yapmadığını inceleme talimatı veren kararnameyi imzaladı ve "Bu büyük bir adım ve bu daha başlangıç" dedi.
Kararname ile birlikte ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'a Çin'in Amerika'dan teknoloji ve fikri mülkiyet hırsızlığı yaptığına dair iddiaları araştırma görevi verildi.
ÇİN'DEN SERT TEPKİ
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying ise kararname imzalanmadan hemen önce, "Bir ticaret savaşının hiçbir geleceği ve galibi olmaz, iki taraf da kaybeden olur. Birçok kez vurguladığımız gibi, ABD-Çin ticaret ilişkilerinin doğası karşılıklı yarar ve kazan-kazana dayalıdır" açıklamasında bulundu.
Fikir mülkiyet, uzun süredir Amerikan ve Çinli şirketler arasında tartışma konusu. Kararnamenin ABD ve Çin arasında bir ticaret savaşını tetikleyebileceğinden endişe ediliyor.
ÇİN TİCARET BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA
Çin Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu soruşturmadan ciddi endişe duyulduğu ve Çinli firmalara zarar vermesi ya da ticaret anlaşmalarını ihlal etmesi durumunda harekete geçileceği belirtildi.
ABD'nin tarafsız gerçeklere saygı duyması çağrısı yapılan açıklamada, Washington yönetiminin çoklu ticaret kurallarını hiçe sayması ve iki ülke arasındaki ticari ilişkiye zarar verecek bir tutum benimsemesi durumunda, Çin tarafının da bu durumu oturup izlemeyeceği, "bütün uygun önlemleri alarak" yasal hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunacağı kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, ABD tarafının çoklu ticaret kurallarını "yok eden taraf" olmamasının ve bu alanda yapılan taahhütlere bağlı kalmasının beklendiği ifade edildi.
ABD Başkanı Donald Trump, Amerikalı yetkililere Çin'in ticari uygulamaları hakkında 1974 Ticaret Kanunu'nun 301. maddesi uyarınca soruşturma başlatmasını emretmişti. Çin'in ülkeye giren yabancı şirketlerden pazar erişimine karşılık teknoloji talep ettiği öne sürülüyor.
Kanunun ilgili kısmı, devlet başkanına, ülkenin sanayi kuruluşlarını diğer ülkelerin "adil olmayan" ticari uygulamalarından korumak için söz konusu ülkelere tek taraflı vergi uygulama ve ticari kısıtlamalar getirme yetkisi veriyor.