Amerikalı Müslümanlar Clinton’ı tercih edecek
ABD’de Müslüman seçmenler arasında yapılan ankete göre, 8 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinde oy kullanacak Müslümanların yüzde 70’inden fazlası tercihini Demokrat Partinin adayı Hillary Clinton’dan yana kullanacak.
ABD'nin en büyük Müslüman sivil toplum kuruluşu Amerikan İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), başkan adayları Clinton ile Cumhuriyetçi Donald Trump'ın ilk televizyon münazarasından sonra Müslüman seçmenlerin tercihlerine ilişkin anket düzenlendi.
Araştırma, ülke genelinde kayıtlı Müslüman seçmenler arasında 27 Eylül-5 Ekim arasında 800'den fazla kişiyle telefonla görüşülerek gerçekleştirildi.
Ankete göre, Müslümanların yüzde 86'sı oylarını kullanmak üzere sandığa gidecek.
Çalışma, eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Müslümanlar arasındaki en popüler isim olduğunu ortaya koydu.
Ankete göre Müslümanların yüzde 72'si tercihini Clinton yana kullanacağını belirtirken, seçim kampanyasına başladığından beri Müslümanlara ve göçmenlere karşı çıkmasıyla dikkati çeken Cumhuriyetçilerin adayı Trump'a oy vereceklerin oranı yüzde 4.
Müslümanların yüzde 3'ü Yeşil Parti'nin adayı Jill Stein'e, yüzde 2'si ise Özgürlükçü Partinin başkan adayı Gary Johnson'a oy verecek. Kararsız Müslümanların oranı ise yüzde 12.
Ankete katılanların yüzde 62'si muhafazakar çizgideki Cumhuriyetçi Partinin Müslümanlara karşı yaklaşımını dostça bulmazken, Demokrat Partinin kendilerine karşı dostça olmadığını savunan Müslümanların oranı ise yüzde 2.
Müslüman seçmenler için en öncelikli konular insan hakları, eğitim, istihdam, ekonomi, Müslüman öğrencilere yönelik ırkçılık ve ayrımcılık, terörizm ve ulusal güvenlik.
Seçim atmosferinin de etkisiyle Müslümanların yüzde 85'i ABD'deki İslamofobi ve Müslüman karşıtlığının son bir yıl içerisinde arttığına inanıyor.
- "HİÇBİR ADAYI DESTEKLEMİYORUZ"
CAIR Direktörü Nihad Awad, anketin sonuçlarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak hiçbir adayı desteklemediklerini söyledi.
Önceki seçimlere göre bu yıl daha fazla Müslümanın oy kullanmak için sandığa gideceğinin görüldüğünü belirten Awad, "Bunda şüphesiz son dönemde İslamofobi ve Müslümanlar aleyhindeki zararlı retoriğin etkisi var." dedi.
Awad, anket sonuçlarının zamanlamasının siyasi bir adım olmadığının altını çizerek, "Herhangi bir siyasi hesaplama içerisinde olmadan sonuçları seçimlere az bir süre kala kamuoyuyla paylaştık." ifadesini kullandı.