İspanya'da "kürtaj" tartışması
İspanya'da, kürtajda ciddi kısıtlamaları öngören ve tartışmalara yol açan yasa tasarısı, Başbakan Mariano Rajoy'un kararıyla geri çekilince, Adalet Bakanı Alberto Ruiz Gallardon istifa etti.
- Dünya
- Giriş Tarihi: 23.09.2014 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 23.09.2014 | 19:57
Başbakan Rajoy'un "Meclisteki siyasi partiler arasında uzlaşma sağlanamadığı" gerekçesiyle yasa tasarısının geri çekildiğini açıklamasından sonra, istifasını gazetecilerle paylaşan Gallardon, kürtajla ilgili olası yeni düzenlemeleri bakanlıktaki yeni yönetimin yapması gerektiğini ifade etti. Gallardon, kürtajla ilgili yasa tasarısının 20 Aralık'ta Bakanlar Kurulu'ndan kabul edilmesine rağmen, bunu meclis genel kuruluna taşıyamadıklarını belirtti.
1995-2003 yılları arasında Madrid özerk yönetim başkanlığı ve 2003-2011 yılları arasında Madrid Belediye Başkanlığı yapan Gallardon, 2011'in Aralık ayından bu yana Adalet Bakanı olarak görev yapıyordu. 55 yaşındaki Gallardon, milletvekilliğinden de istifa ederek, aktif siyaseti bırakacağını açıkladı.
İspanya'da ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) de, yasa tasarısının geri çekilmesinin ardından Gallardon'un istifasını istemişti.
Bu arada kürtajın kısıtlanmasının İspanya'daki en büyük savunucusu olan, ülkedeki en üst Katolik kurumu Başpiskoposlar Konferansı "insan hayatının kutsal olduğunu" hatırlatan bir açıklama yaparken, kürtaj karşıtı sivil toplum kuruluşları da hükümete tepki gösterdi.
2010 yılında dönemin sosyalist hükümeti tarafından hazırlanıp mecliste kabul edilen mevcut yasaya göre, hamileliğin 14. haftasına kadar, hiçbir gerekçe göstermeden kadınlara kürtaj hakkı tanınırken, aynı zamanda anne veya ceninde sağlık sorunları olması halinde 22. haftaya kadar kürtaja yasal hak tanınıyor. Ayrıca 16 yaşından itibaren genç kızlara ailelerinden izin almadan kürtaj yapma hakkı veriliyor.