Üç aylar ne zaman başlıyor? Ramazan ayı ne zaman? Regaib Kandili ne zaman? (2019)
Üç aylar için artık çok kısa bir süre kaldı. Binlerce vatandaş üç aylar, Ramazan ayı ve Regaib Kandili'nin ne zaman olduğunu merak ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı dini günler takvimini internet üzerinden yayınladı. Peki, Üç aylar ne zaman başlıyor? Ramazan ayı ne zaman? Regaib Kandili ne zaman? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı dini günler takvimi...
- Din
- Giriş Tarihi: 11.02.2019 | 13:44
Üç aylar için geri sayım başladı. İslam alemi için büyük kıymeti olan üç aylar için artık bir aydan daha az bir süre kaldı. Vatandaşlar, üç aylar, Ramazan ayı ve Regaib Kandili'nin ne zaman başlayacağına dair araştırmalar yapıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı meraklı vatandaşları önceden bilgilendirmek üzere dini günler takvimini hazırladı. Diyanet'in sitesinde yer alan takvimde tüm önemli dini günler yer alıyor. Peki, Üç aylar ne zaman başlıyor? Ramazan ayı ne zaman? Regaib Kandili ne zaman? İşte tüm detaylar...
REGAİB KANDİLİ NE ZAMAN?
Regaib kelimesi 'İhsan' anlamına geliyor. Ragaib Kandili, 'ihsan etmek' açısından büyük öneme sahip. Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece idrak edilen Regaib Kandili 2019 yılında 7 Mart Perşembe gününe denk geliyor. Regaib Kandili, üç ayların başlangıcı olması nedeniyle de büyük kıymete sahiptir.
ÜÇ AYLAR NE ZAMAN?
Regaib Kandili 7 Mart Perşmbe günü idrak edilecek. 8 Mart Cuma günü ise üç aylar başlayacak. Müslümanlar için büyük kıymete sahip olan üç aylar Recep ayı ile başlıyor, Şaban ayı ile devam ediyor ve 'Onbir Ayın Sultanı' Ramazan ile sona eriyor. Vatandaşlar üç ayların faziletinden daha fazla yararlanmak için yapılması gerekenleri de araştırıyor. İşte üç ayların faziletleri...
ÜÇ AYLARIN FAZİLETİ
Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." diye dua etmiştir. Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır. Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir. (DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI)
RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Üç aylara sayılı günler kala Ramazan ayı ile ilgili bilgiler de merak konusu. Diyanet İşleri Başkanlığı dini günler takvimine göre; 2019 yılında Ramazan ayı 6 Mayıs Pazartesi günü başlayacak. 1 ay sürecek olan Ramazan ayı 3 Haziran Pazartesi günü sona erecek. 4 Haziran itibarıyla ise Ramazan Bayramı başlayacak.
RAMAZAN AYININ FAZİLETİ İLE İLGİLİ HADİSLER
Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (Bakara Sûresi 183)
Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. (Bakara Sûresi 184)
(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah'ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir. (Bakara Sûresi 185)
Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah, (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah'ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah'ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, âyetlerini insanlara böylece açıklar. (Bakara Sûresi 186)
Haccı da, umreyi de Allah için tamamlayın. Eğer (düşman, hastalık ve benzer sebeplerle) engellenmiş olursanız artık size kolay gelen kurbanı gönderin. Bu kurban, yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizden her kim hastalanır veya başından rahatsız olur (da tıraş olmak zorunda kalır)sa fidye olarak ya oruç tutması, ya sadaka vermesi, ya da kurban kesmesi gerekir. Güvende olduğunuz zaman hacca kadar umreyle faydalanmak isteyen kimse, kolayına gelen kurbanı keser. Kurban bulamayan kimse üçü hacda, yedisi de döndüğünüz zaman (olmak üzere) tam on gün oruç tutar. Bu (durum), ailesi Mescid-i Haram civarında olmayanlar içindir. Allah'a karşı gelmekten sakının ve Allah'ın cezasının çetin olduğunu bilin. (Bakara Sûresi 196)