2019 seçimleri için ittifak senaryoları netleşiyor. AK Parti ve MHP işbirliği kesin. BBP'nin de ittifaka dahil edilmesine MHP karşı çıkıyor. Ancak ben sorunun aşılacağını düşünüyorum.
Zira hem MHP hem de BBP için bu ittifak hayati. Ayrıca, liderler zaman zaman hatırlasa da bu partilerin tabanları, 15 Temmuz'dan sonra, eskinin ideolojik tartışmalarınıtamamen unuttu.
Yani sekter davranacak tarafın bu tavrını izah etmesi hiç de kolay olmayacak.
Dolayısıyla taraflar birer adım geri çekilmekte tereddüt etmeyeceklerdir.
BBP Lideri Mustafa Destici'nin MHP'nin itirazlarına yönelik dünkü açıklaması da tartışmayı derinleştirmeye değil ikna etmeye yönelikti:
"Öncelikle bu süreç bir seçim işbirliğidir. Bir iltihak, ittihat ya da ilhak değildir. Bir ittifak projesi içinde yer alan partilerin asgari müştereklerinden ötürü bir araya gelebilirler hatta ortak bir gelecek tasavvuruna bile sahip olabilirler... Bir ittifak projesine dâhil olan partiler bu ittifakın sadece avantajlarına değil risklerine de ortaktır."
***
CHP de, Saadet Partisi ve Meral Akşener'in İyi Parti'siyle ittifaka sıcak bakıyor.
HDP ismi ise, ulusalcı tabanı ve göz kırpılanpartileri ürkütmemek için henüz telaffuzedilmiyor.
Ama hepimiz biliyoruz ki, bu bloğun Ak Parti'nin başını çektiği ittifakın karşısına ciddi biralternatif olarak çıkması için HDP olmazsaolmaz.
7 Haziran seçimlerini hatırlayın... CHP ismini koymasa da, o dönem HDP'nin Meclis'e girmesi için fiilidesteğini esirgememişti. Kimi CHP'li vekillerin, bizzat parti içinden "HDP için çalışmakla" suçlanması hâlâ hafızalarımızda.
Muhtemelen bu süreçte de CHPHDPilişkisi farklı olmayacak.
Ancak merak etmeyin, bu senaryolar 2019 yaklaştıkça renklenecek. CHP'li Dursun Çiçek'in dün Abdullah Gül'le ilgili yaptığı açıklamalar bunun işaret fişeği gibiydi.
***
Duymuşsunuzdur, İstanbul Milletvekili Çiçek ittifak yapmaya hazırlandıkları Saadet Partisi'ne Cumhurbaşkanı adayı olarak Gül'ü öneriyor.
Hatta Gül'ün aday olabilmesi için mecliste kendisine CHP olarak destek verebileceklerini de söylüyor...
Kafası karışanlar için netleştirelim. Evet, Dursun Bey, 2007'de Cumhurbaşkanıadayı olamaması için partisinin AnayasaMahkemesi'ne başvurduğu kişiden bahsediyor...
Gül, şu saate kadar konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. Muhtemelen 28 Şubat konulu twitleriyle meşgul. Ve yine muhtemelen işi bitince de bir süre daha duymazlıktan gelecek ya da yine ortadan bir açıklama yapacak... Göreceğiz.
Bu arada "kim daha çok vekil verirseonunla ittifak yaparız" diyerek işi özetleyenÖnder Aksakal'ın DSP'sinin hangi cephede kararkılacağını da merak etmiyor değiliz.
Çünkü gülmek seçmenin de hakkı.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.