Gazetemizin yazarları, Kuzey-Kuzey İttifakı ile Güney-Güneyİttifakı arasında tırmananküresel rekabeti, bu rekabetin tetiklediğiterör kurgusunu, Türkiye'nin buküresel savaştaki kritik önemdekikonumunu, Türkiye'nin 'oyun kurucu'gücünü içeriden ve dışarıdan baltalamayaçalışanları, hainlikleri,operasyonları,Türkiye'nin karşı önlem vehamlelerini tüm detaylarıylasizlerle paylaşmaktalar. Türkiye'yi Avrasya'daetkili bir ülke kılan tümkültürel, sosyo-politikzenginliğimize, ekonomikgücümüze yönelikhainlik ve operasyonları'akıl' dolu stratejilerlebertaraf ediyoruz, edeceğiz.
Bu noktada, Türkiye'nin elindeki stratejik imkânlardan biri de tarımsal üretimi ve su kaynakları. 9.5 milyaragiden dünya nüfusunun doyurulmasıve temiz su kaynaklarına duyulanihtiyaç, Türkiye'nin izleyeceği'yeni nesil' tarım ve su programlarıve 25-30 yıllık dinamik planlamaile, ekonomimize milyarlarca dolarlıkkatma değer sağlayabilir.
Türkiye'nin tarıma elverişli topraklarını koruması, geliştirmesi, tarımsal üretimde verimliliği artırması, tarımsal sulamadakullanılan kanalların 'açık kanal'dan'kapalı kanal'a dönüştürülmesi, önümüzdeki25 yıl kurulacak barajlarve havzalar arası su transferi sağlayacakmega projeler, Türkiye'yi dünyanın gıda ihtiyacının karşılanmasında en önemli ekonomilerden biri haline getirebilir.
Bu konu o kadar kritik önemde ki, Birleşmiş Milletler'in 'Küresel AraziGörünümü' başlıklı son raporu, dünyadakiarazilerin üçte birinin mevcut,kullanılan tarımsal üretim tekniklerininsebep olduğu sıkıntılarve hatalar nedeniyle aşırı derecedeaşındığını ortaya koymakta. Bunun anlamı, verimsizleşen topraklar nedeniyle, milyonlarca insanın açlık, yoksulluk ve çatışma riskiyle karşı karşıya olduğu gerçeği. BM'nin çalışması, verimsizleşmeninana nedeninin endüstriyel tarımolduğuna işaret etmekte. Rapor, acıdırki, her yıl 24 milyar ton verimli toprağınve 15 milyar ağacın kaybedildiğinivurguluyor. BM uzmanları, raporda yoğuntarımdan kaçınılması çağrısındabulunmaktalar. Kuruluş, verimli topraklarkururken ve nüfus artarken, ülkelerinkendi içinde ve küresel çapta arazileriçin rekabet ve çatışma riskininarttığına işaret etmekte. BM, Sudan veÇad'da çatışma riskini buna örnek göstermiş. Rapor, kentleşmenin, iklimdeğişikliğinin, erozyonun ve ormankaybının birbirleriyle ilişkilerini haritalarlaortaya koymakta. BM, verimliarazilerin çölleşmesini engellemek içinulusal çapta önlemler alınmasını da talepetmekte. Tarımın geleceğini iyi kurgularsak,Türkiye'nin Avrasya'daki'oyun kurucu' gücüne bir halka dahaeklemiş olacağız.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.