Ülke ekonomisi çok yönlü bir ilişkiler bütünü. Bir tarafta, mal ve hizmet üretimini gerçekleştiren reel sektör arasındaki ilişkiler ve maliyetlerin yönetimi, bir tarafta reel sektör ile finansal sistem arasındaki ilişkiler ve finansal kaynakların yönetimi. Türkiye için gerekli olan 'yeni büyüme' modelini, Türk sanayisininyeniden yapılandırılmasını, reelsektör ile tüketici arasındaki ilişkilerinyeniden tanımlandığı2. nesil reformları ve reel sektörünfinansmanına yönelikyeni metotları sizlerle paylaşıyor ve tartışıyoruz.
Bununla birlikte, ülke ekonomisinin sağlıklı işlemesi için gerekli olan altyapı da, 'ekonominindamarları'da ihmal edilmemeli.
Yani, enerji altyapısı, elektronik haberleşme altyapısı ve finans sistemi altyapısı. Türkiye'ninkalkınma ve büyümesinin, günlükhayatın devamlılığı adına, enerjinin,elektronik haberleşmenin ve finansalödeme sisteminin sağlıklı çalışması,sürdürülebilir kılınması ve bilhassa'siber terör' saldırılarına karşıkorunması, ekonominin damarları açısından hayli önemli. Bu nedenle, 15 yıldır,Cumhurbaşkanımız veHükümetimizin gündeminde ekonomiksistem altyapısının güçlendirilmesineyönelik reformlar ve megaprojeler bir öncelik olarak yer almakta.
Türkiye, finansal sistemin gözetimi, denetimi ve ekonomi aktörleri arasında ödeme sistemlerinin sağlıklı bir durumda. Keza, enerji altyapısına yönelikolarak da, bilhassa enerji arzgüvenliğine yönelik olarak, EnerjiBakanlığımızın son 1.5 yılda tarihiadımlar attığını birlikte izliyoruz.
Bu noktada, gerek finansal ödeme sistemleri altyapısı ve enerji altyapısı açısından, gerekse de Türkiye'nin küreselsistemle bağlantısı anlamında, elektronikhaberleşme altyapısına yönelik 2. nesil reformlar ve projeler içinUlaştırma Bakanlığımız da yeni birsüreç başlatmış durumda.
2. nesil reformlar deyince de, elektronikhaberleşmenin maliyet ve vergilendirilmesinden,ulusal veri saklamaya,baz istasyon ve ulusalgenişbant ağına kadar pek çok kritikkonu var. Bireysel ve kurumsal elektronikhaberleşme müşterisinin mobil hizmetalımında katlandığı maliyetin yüzde48.23'ünün vergi yükü olması itibariyle,Türkiye dünyada birinci. Bu oranın111 ülke ortalaması yüzde 18.14.
Tüketici de, altyapı yatırımlarına kaynakaktarması gereken operatörlerde ağır kamu kesintisi yükü ile karşıkarşıya. Türkiye'nin küresel rekabettekikonumunu güçlendirmek adına ve2018-2023 dönemi için bu hususlarıacilen gözden geçirmeliyiz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.