Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmenin hızına yetişmekte zorlandığımız bir yüzyıldayız. Öyle bir yüzyıl ki, yakınzamana kadar dünyanınen gelişmiş ve refahdüzeyi yüksek olarakkabul edilen ülkeleri ilearalarında Türkiye'ninde yer aldığı önde gelengelişmekte olan ekonomilerarasındakiteknolojidüzeyi farklılığı,refah düzeyi algısıhızla kapanıyor.
Dünya nüfusunun geniş bir bölümünün akıllıcihazlara erişimimkânının hızlandığıve güçlendiğibir dönemde, her türlü bilgiye, habere ve detaya kolayca ulaşabilmek mümkün. Küresel ekonomi-politikdengelerdeki değişim,önde gelen gelişmişve gelişmekte olan ülkelerarasındaki diplomatikilişkilerin de yenidenkurgulanmasını gerektirmekte.
G7 Grubu'ndaki ülkelerin, ABD, Almanya, Fransa gibi ülkelerin, diplomasi masasına kendilerine göre kimi kozları, üstü örtülü tehditleri getirmelerinin artık sonuç vermediği bir 'Akıl Çağı'nın içindeyiz. Bu çağ,ülkeler arasındaki ikiliilişkilerin artık şeffaflığa,dürüstlüğe, karşılıklıgüvene ve birbirlerininmenfaatlerini gözetmelerinedayalı olacağı birdöneme işaret ediyor.
Asya-Pasifik ile Atlantik arasındaki kapışma, 2050'de, dünyanın enbüyük 5 ekonomisininTürkiye'nin de içinde yeraldığı E7 Grubu'ndançıkmasını tetiklerken, Fransa, bugün 10'uncu sıradaki konumundan, 2050'de 11'inci sıraya oturacak olan Türkiye'nin bir altına, 12'nci sıraya gerileyecek. Bugün 5'inci sıradayken,2050'de 9'uncu sırayagerileyecek Almanyaaçısından, 14'üncü sıradan11'inci sıraya yükselecekolan Türkiye ileilişkileri daha da güçlükılmak mı doğru birstrateji, yoksakoparma noktasınagetirmek mi?
Çin'in milyarlarca dolarlık yatırım yapmayı hedeflediği 'kuşak-yolprojesi'nin enkritik küresellojistik merkezive ulaşım-enerjikoridoru olacakTürkiye'nin,yürütülecektrilyon dolarlıkprojeler açısındanişaret ettiği cazibeAlman şirketlerinin degözünü kamaştırırken, Almanya'nın demode bir diplomasi anlayışı ile FETÖ-PKK kartını pazarlık masasında tutma arayışı, 'Akıl Çağı'nın neresine sığar? Avrasya'da, DoğuAkdeniz'de hızla alan venüfuz kaybeden Almanyaaçısından, Türkiye ilegüçlü ilişkiler mi dahaakılcı; yoksa terör örgütlerinimaşa olarak kullanayımderken, esas Türkhalkı ile ilişkileri sıfırlamakve kendini 'istenmeyen'ülke ilan ettirmekmi daha akılcı?
İngiltere ile Brexit sürecinde ciddi görüş ayrılıklarının, Polonya ile 'yargı reformu' tartışmalarının ortasında, yoksa AB ve Almanya, Türkiye üzerinden bir şeyleri gölgede mi bırakmaya çalışıyor? Esas, Alman şirketlerikendi hükümetiniuyarmalı, diye düşünüyorum.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.