23 Ekim 2013'te Kanada Calgary'deki Dünya Petrol Kongresi yıllık toplantısında, hayli çekişmeli geçen bir oylama ile 22. Dünya Petrol Kongresi'ne ev sahipliği yapmasına karar verilen İstanbul,Türkiye'nin denizde sondaj baştaolmak üzere, enerji alanında bölgeselve küresel ölçekte hamle üstünehamle yaptığı bir dönemde, 'EnerjiGeleceğimize Köprüler' temasıyla kritikönemde bir zirveye ev sahipliğiyapıyor. Çok sayıda devlet ve hükümet başkanı, enerji ve petrol bakanı ile enerji sektörünün küresel ölçekte üst düzey temsilcilerinin katılacağı uluslararası kongrede, petrol endüstrisiningeleceğineyönelik küresel politikalar,alt ve üst yapıyatırımlarına yönelikstratejiler, düşük karbonluçözüm imkânları,petrol alanındayeni teknolojiler hem genel ve tekniktoplantılar, hem de çalışma gruplarıncaele alınacak.
Ev sahibi Türkiye'nin petrol ve doğalgaz alanında küresel ölçekte ilgi çeken son hamleleri de detaylı olarak konuşulacak. Dünya ticaretinde yüzde 0.9, küreselGSYH'da yüzde 1.14 payı olanTürkiye, dünya enerji tüketiminin deyüzde 1'ini gerçekleştiriyor. Türkiye'ninenerji alanında artan tüketimine bağlı olarak,enerji arzı ve güvenliği açısından kritik önemdehamleleri dikkatle takip edilirken, küreselvasat büyüme ve Çin'den kaynaklanannedenlerle, küresel birincil enerjitalebindeki artış yüzde 1 ile son 10yılın yüzde 1.9'luk ortalamasının altındaseyretmekte. Bu durum, küresel petrolfiyatlarındaki tablonun da gerekçesinioluşturuyor. Bir yandan da, kaya gazıdevrimi gibi, yakıt yelpazesi genişliyor. Bunarağmen, petrol küresel ölçekteki yüzde32.9'luk payı ile hâlâ bir numaralıbirincil enerji türevi. Yüzde 29.2 ilekömür ve yüzde 23.8 ile doğalgaz takipediyor. Avrupa ve Avrasya, tüketimde diğerkıta ve coğrafyaların üzerinde seyretmekte. Bu da, Türkiye'yi bölgesel ve küreselenerji stratejilerinde vazgeçilmez başatülke konumuna getiriyor.
2013-2020 arası yüzde 11 artması beklenen küresel enerji talebinin 15.041 milyon petrol ton eşdeğere, 2040'a kadar iseyüzde 45 artışla 19.643 milyon petroleş değere ulaşması bekleniyor. Şu anda, küresel petrol talebinin yüzde 80 civarını fosil yakıtlar karşılıyor ve 2040'ta ağırlıklı olarak karşılamayı sürdürecekler. Bakan BeratAlbayrak'ın göreve geldiğinden beriyürüttüğü başarılı hamleler ve gelecek10 yılın stratejisi, Türkiye'nin küreselenerji ve petrol stratejilerinin belirlenmesineev sahipliği yapması ile dahada anlam bulacak. 4 günlük zirveyi dikkatle takip edelim.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.