Yıldırım ve Bahçeli görüşmesinden önemli detaylar
Başbakan Yıldırım ile MHP lideri Bahçeli'nin gerçekleştirdiği kritik görüşmeye ilişkin A Haber önemli detaylara ulaştı. El Bab operasyonuyla ilgili Bahçeli'ye bilgi veren Başbakan, "Bölgede hakimiyet sağlandı" dedi. Görüşmede cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili de önemli maddeler masaya yatırıldı. Görüşmede yedek vekilliğin yeni anayasada olmaması ve Cumhurbaşkanlığı için "doğuştan Türk olma şartı"nın kaldırılması kararlaştırıldı.
A HABER / Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dün gece gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin A Haber önemli detaylara ulaştı. Görüşmede cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili önemli kararlar alındığı belirtildi.
Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün gece Çankaya Köşkü'nde 45 dakika süren kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede ana gündem maddesi Fırat Kalkanı operasyonu ve cumhurbaşkanlığı sisteminin öngören anayasa değişikliği paketiydi.
BAŞBAKAN: BÖLGEDE HAKİMİYET SAĞLANDI
Başbakan Yıldırım'ın, El Bab operasyonuyla ilgili çok önemli ifadeler kullandığı öğrenildi. MHP lideri Bahçeli'ye bilgi veren Başbakan Yıldırım, "Sıkıntı yok. Bölgede hakimiyet sağlandı. Tutulacak noktalar tutuldu. DEAŞ, Doğu'daki gibi evleri tuzakladı. Bu yüzden TSK dikkatli ve yavaş hareket ediyor." dedi.
CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ
Görüşmedeki diğer görüşme maddesi de cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği teklifiydi. Bu başlık altında 3 maddenin ele alındığı belirtildi.
YEDEK VEKİLLİK
Anayasa değişikliği teklifinde yer alan 'yedek milletvekiliği' ifadesindeki 'yedek' ifadesinin kaldırılacağı belirtiliyor. Maddenin tamamının anayasa değişiklik teklifinden düşürülüp düşürülmeyeceği tartışılıyordu. Ancak dünkü görüşmede 'yedek' ifadesinin kaldırılacağı ancak sistemin korunacağı, adının milletvekili olacağı belirtildi. AK Parti ve MHP tarafından yapılacak görüşmelerde konuya tam netlik kazandırılacağı ifade ediliyor.
DOĞUŞTAN TÜRK İFADESİ
Kritik görüşmede masaya yatırılan bir diğer madde de cumhurbaşkanı seçilecek kişide aranan nitelikler arasında yer alan 'Doğuştan Türk' ifadesinin kaldırılması oldu. Mevcut anayasadaki ifade korunacak, cumhurbaşkanı seçilecek kişinin Türk vatandaşı olması yeterli olacak.
HSYK'NIN YAPISI
Görüşmede, HSYK'da adli yargıdan gelenlerin sayısında da artabileceği belirtildi.