Cumhuriyet gazetesine terör operasyonu
Cumhuriyet Gazetesi yöneticileri hakkında FETÖ ve PKK'ya yardım ettikleri iddiasıyla operasyon başlatıldı. Gazetenin 13 yöneticisi ve yazarı hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik operasyonda gazetenin genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu, yazar Aydın Engin ile vakıf üyesi, yazar ve okur temsilcisi Güray Öz gözaltına alındı. Operasyonla ilgili açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Cumhuriyet Gazetesi yöneticisi 13 isim hakkında "terör örgütü FETÖ ve PKK adına faaliyette bulunmak" suçundan gözaltı kararı alındığını belirtti. Gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında yurt dışında bulunduğu gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarının da aralarında bulunduğu 13 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde, TCK'nın 220/6. maddesi uyarınca "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla aralarında Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazar Güray Öz'ün de bulunduğu 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı.
Bu doğrultuda sabah saatlerinde, İstanbul ve Ankara'da, şüphelilerin adreslerinde arama yapıldı. Murat Sabuncu ve yazar Aydın Engin İstanbul'da, yazar Güray Öz de Ankara'da gözaltına alındı.
Bu arada, soruşturma kapsamında gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında, yurt dışında bulunduğu için yakalama kararı çıkarıldığı, Orhan Erinç hakkında da yaşlı olduğu için sadece evinde arama kararı alındığı öğrenildi.
CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINDAN AÇIKLAMA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından soruşturmaya ilişkin yapılan açıklamada, Cumhuriyet gazetesinin ve gazetenin imtiyaz sahibi konumundaki vakıf yöneticileri hattında PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine müzahir olduklarına, 2 Nisan 2013 tarihli yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre önce darbe meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine, "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18 Ağustos'ta soruşturma başlatıldığı belirtildi.
Açıklamada, soruşturma kapsamında alınan MASAK ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alındığı, soruşturmanın devam ettiği kaydedildi.