Numan Kurtulmuş'tan Bahoz Erdal sorusuna yanıt
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bahoz Erdal'ın öldürüldüğüne dair haberler var ancak teyit edilmedi. Bilgiler teyit edilirse resmi açıklamalar yapılır. Bunlar teyide muhtaç bilgilerdir" dedi.
Bakanlar Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Saat 09.15'te Çankaya Köşkü'ndeki başlayan toplantı saat 12.00'de sona erdi.
Toplantı sonrası Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş basın toplantısında konuştu. Kurtulmuş, terör örgütü PKK'nın üst düzey sorumlularından "Bahoz Erdal" kod adlı Fehman Hüseyin'in öldürüldüğü haberinin henüz teyit edilmediğini açıkladı.
Kurtulmuş, bayramdaki trafik kazalarıyla ilgili konuşurken de "Önümüzdeki bayramda da uzun bir tatil olacak. Dileriz ki hiç kaza olmasın" dedi. Bir gazetecinin sorusu üzerine Kurtulmuş, Kurban Bayramı tatili meselesinin Bakanlar Kurulu'nda konuşulmadığını, uzun tatil yorumunun kendisine ait olduğunu söyledi. Kurtulmuş, ''Netleştiği zaman söyleriz. Henüz böyle bir konu gündemde değil. Söylediklerim kişisel düşüncemdi'' ifadesini kullandı.
Kurtulmuş'un konuşmasının satırbaşları şöyle:
KURBAN BAYRAMI TATİLİ AÇIKLAMASI
"Ölümlü trafik kazasında ciddi bir azalışın olduğunu görüyoruz. Yollardaki kör noktaların tespit edilerek buralara yoğunlaşılmasında bunun payı var. Ama yine de çok büyük bir rakamdır. Türkiye'de trafik kazalarında sıfır can kaybı için çaba göstermeliyiz. Bir ulusal seferberlik mantığı ile alınacak tedbirlerin yerine getirilmesi zorunludur. Önümüzdeki bayramda da uzun bir tatil olacak. Dileriz ki hiç kaza olmasın.
Osman Gazi Köprüsü'nün bölge halkımızın emrinde ne kadar önemli bir ihtiyacı gidereceği açıktır. Günde ortalama 100 bin geçiş olmuş, 9 günde ortalama 1 milyona yakın geçiş olmuştur. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.
Bayram sırasında ülkemizin birçok yerinde sel felaketleri oldu. Süratle bu zararların giderilmesi için çalışmalar tamamlanıyor. Bu afetlerle ilgili ortaya çıkan zararlar tespit edilecek ve yaralar mümkün olduğu kısa süre içerisinde sarılacak.
İNŞA ve İHYA ÇALIŞMALARI: Birileri terörle birlikte istediği şey, Türkiye'de duygusal kopuşun olmasıdır. Çok şükür bunu elde edemiyorlar. Türkiye'de hiçkimse diğerini öteki olarak görmüyor. Bu ülkenin Kürtleri de, Türkleri kadar sahipleridir. Terörle mücadele sırasında ortaya çıkan tablonun süratle değiştirilmesi için bu sosyal rehabilitasyonu sağlayacak çalışmaları değerlendirildi. İnşa konusunda atılması planlanan adımlar gözden geçirildi.
EKONOMİK MÜJDELER: Geçen Bakanlar Kurulu'nda ilan edilen maddeler çok büyük destek gördü. Yatırımların teşviki ve ekonominin canlandırılmasına ilişkin bazı yasal tedbirler de gerekecek. Meclis tatile girmeden bu yasaların çıkarılacağını müjdelemek isterim.
AB BAKANLIĞI'NIN SUNUMU: İngiltere'nin AB'den çıkmasından sonra yeni bir ekonomik ve siyasal sürecin başladığı aşikardır. Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler de kendi rotasında ilerlemektedir. 33. faslın açılması ve bu sürecin Türkiye açısından da yürütüldüğünün önemli bir göstergesidir. Türkiye'nin terörle mücadele içinde olduğu bu dönemde 6 ayda 2 faslın açılması, Türkiye'nin terörle mücadele ederken demokratik kazanımlarını sürdürdüğünün göstergesidir.
SORU-CEVAP
BAHOZ ERDAL'IN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ İDDİASI: Bahoz Erdal'ın öldürüldüğüne dair bilgiler var. Ancak bu bilgiler teyit edilmiş değil. Detaylarını paylaşma noktasında değilim. İstihbarat ve haber kaynakları üzerinden teyite muhtaç bilgiler vardır.
SURİYELİLERE VATANDAŞLIK VERİLMESİ: Suriyeli mültecilerin güvenli liman olarak Türkiye'yi görmeleri, ihtiyaçlarının giderilmesi gibi çalışmalar biliniyor. Vatandaşlık verilmesi konusunda çalışmalar tamamlanmadı. Bu çalışma netleşmiş değildir. Bu çalışmayı İçişleri Bakanlığı yürütüyor.
İNCİRLİK ÜSSÜ'NÜN ALMAN POLİTİKACILARA AÇILMASI: Bize göre bu askeri bir konudur. Almanya tarafında ise tamamen Alman Parlamentosu'nun uhdesindedir. Bu Almanya konusunda siyasidir. Altyapı bakımından farklılıklar var. Görüşmeler sürüyor.
MISIRLA İLİŞKİLER: Türkiye ile Mısır arasında resmi veya gayriresmi bir adım atılmış değildir. Bizim Mısır halkına düşman olmamız asla düşünülemez. Biz Mısır'da demokratik bir ilkeyi savunduk. Mısır kendi içinde demokratik bir şekilde kendi cumhurbaşkanını seçti. Ama ne yazık ki çok kısa bir süre içerisinde, -5 askeri darbe görmüş bir ülkenin çocukları olarak söylüyoruz- Mısır'da seçilmiş hükümet askeri darbe ile görevden uzaklaştırıldı. Türkiye bu nedenle ilişkilerini askıya almıştır.
OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ ÜCRETİ: Ücretin düşürülmesi gündeme gelmedi. Çok yüksek bir yatırım söz konusu. Bunun teknik hesaplamaları var. Böyle bir rakam çıktı. Tepkilerin olması da normal. Son derece başarılı bir proje. Mühim olan projenin açılmasıydı.
İSRAİLLE MUTABAKAT: Anlaşma imzaladıktan sonra iki ülkenin de yasal süreçleri işliyor. Bu süreç kendi takvimi içinde işliyor. Bu anlaşma Meclis'te onaylandıktan sonra resmiyet kazanacaktır. Dışişleri Bakanlığımız da çalışmalarını yürütüyor. Temmuz ayı içinde birikmiş bütün meseleler TBMM'ye sevk edilecektir.
KONYA'DA SURİYELİLER İLE TÜRKLER ARASINDAKİ KAVGA: 3 milyon insanın bir ülkeye mülteci olarak kabul edilebilmesi, o ülkedeki kültürün ne kadar seçkin bir kültür olduğunun göstergesidir. AB ülkelerini görüyorsunuz, birkaç bin mültecide paçaları tutuşuyor. Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, İstanbul yüzbinlerce Suriyeliyi barındırıyor. Bir iki küçük olay dışında bir olumsuzlukla karşılaşılmadı. Bu bizim cihan devleti olmamızın bakiyesidir. Bu toprakların böyle bir özelliği var. Bu topraklar insanlığın son esenlik adasıdır. Birilerini bunlar rahatsız edebilir. Konya'daki olay son derece vahimdir, endişe vericidir. Bu olaylar provakasyonlar sonucu da ortaya çıkabilir. Irkçı bir takım refleksleri geliştirmek isteyenler olabilir.