Türkiye rüzgar enerjisinde dünyaya fark attı
Türkiye, rüzgar enerji santrali ihalesi ile rekor kırdı, 3,48 sent'lik fiyat ile dünyaya fark attı. Avrupa'da yenilenebilir enerji alanında dünya lideri olan Almanya ve İspanya bile fiyatta Türkiye'yi yakalayamadı.
Türkiye'nin rüzgarı dünyaya fark attı. Rüzgar enerji santrali ihalesinden düşük fiyat rekoru kırılırken, daha kısa süreli alım garantisi, yüksek yerlilik oranı ve uzun süreli AR-GE şartı ile bir ilke imza atıldı.
Türkiye yenilenebilir enerjide üretim üssü olmak için harekete geçti. Rüzgar enerjisi santrali ihalesinde dünya liderleri kıyasıya yarıştı.
4'ü Alman 8 konsorsiyumun yarıştığı ihaleyi 3.48 cent fiyat veren Alman devi Siemens, Türk ortakları Türkerler-Kalyon ile birlikte kazandı.
Türkiye 3,48 cent'lik fiyat ile dünya rekorunu kırdı, daha az kamu desteğine rağmen benzer modeli uygulayan Güney Afrika, Brezilya ve Meksika'ya hem de Almanya'ya büyük fark attı.
Güney Afrika'da fiyat 4,71 sent, Brezilya'da 4,05 sent Meksika'da ise 3,84 sent fiyat verildi. Bu da Türk ekonomisine ve enerji sektörüne olan güveni bir kez daha ortaya koydu.
Türkiye'nin YEKA ile birlikte uyguladığı model dünyada tek.
Çünkü bu kadar yüksek yerlilik oranı ve AR-GE şartı hiçbir modelde yok.
Türkiye sözleşme imzalanmasından itibaren 15 yıl alım garantisi verirken, bu süre fabrika kurulumu ve üretimi de içeriyor.
Yani, üretim ne kadar hızlı olursa 15 yıllık dilim içinde o kadar alım garantisinden yararlanılmış olacak.
Diğer ülkelerde ise bu süre 20 yıl olarak dikkat çekiyor.
Türkiye'nin modelinde ortaya konan yerlilik şartı hiçbir ülkede bu kadar yüksek olmadı.
Brezilya 24 ekipmandan 12'sinin yerli üretimini, Güney Afrika yüzde 47'sini, Meksika ise kanat ve kulenin yerli üretim olması şartını koydu.
Türkiye'de ise teknolojik parçaları da içeren yüzde 65 gibi yüksek bir yerlilik oranı var.
Avrupa'da yenilenebilir teknolojileri alanında dünya lideri olan Almanya ve İspanya'da Türkiye'yi yakalayamadı.
Geçtiğimiz ay İspanya gerçekleştirdiği 1 gw'lık (cigavatlık) rüzgar ihalesinde 1 kilovat saat için 4.3 euro civarında fiyat verildi.
Almanya'da ise son ihaleler sonucunda 1 kilovat saat için 6.73 dolar fiyat çıktı.
Türkiye'nin pazar olarak firmalara sunduğu avantaj ve ortaya çıkan rekabet Avrupa'da bile yakalanmayan fiyatları getirmiş oldu.