Süper zekâlı insana giden ilk adım: Hafıza çipi
Beyindeki elektronik sinyalleri taklit eden çipler sayesinde süper zekâlı insanlar yaratılması amaçlanıyor. 20 yıldır geliştirilen çip epilepsi hastalarında test edilmeye başlandı bile...
İnsanın hafızasını güçlendiren bir çip üzerine yapılan çalışmalar sayesinde kısa bir süre sonra, insanların unutmak gibi bir sorunu kalmayacak. ABD'de bulunan Güney CaliforniaÜniversitesi'nden biyotıp mühendisi Dr. Theodore Berger'in 20 yıllık çabası sayesinde tasarladığı çip, beyindeki elektronik sinyalleri taklit ediyor.
BİR NEVİ PROTEZ
Çipin mantığı da, kısa dönemli anıları uzun süreli anılara çevirirek hafızayı arttırma prensibine odaklanıyor. Fareler ve maymunlar üzerinde yapılan deneylerde hafızayı uzattığını kanıtlayan çip, ileride hafızasını ilerletmek isteyen kişilerin de ulaşabileceği ticari bir ürün olacak. Dr. Berger, insan üzerinde çalışmaların başladığını ifade ederken, amaçlarının ürünün ticarileştirilmesi olduğunu vurguladı. Dr. Berger, bu konuda ilk adımı 800 milyon dolardan (2.45 milyar TL) fazla serveti olduğu düşünülen girişimci Bryan Johnson ile güçlerini birleştirerek attı. İnsana nakledilecek prototip için 100 milyon dolar (307 milyon TL) bütçesi bulunan Berger, 'süper insan çipini' epilepsi hastaları ile test etmeye başlamış durumda.
İngiliz New Scientist dergisine konuşan Johnson ise, fikrin hafıza kaybı durumunda beyin çıkıntısına protez yaparak hafızayı yenilemek olduğunu ifade ederek "İlk süper-insanlar zayıflıkları ile başlayanlardır" dedi.