UÜ Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Demirkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğadaki ağır zehirli atıkların giderilmesinin çok büyük önem taşıdığını söyledi.
Bu atıkların ayrıştırılması ve yok edilmesinin zor olduğunu belirten Demirkan, "Atıkların temizlenmesi için kimyasal maddeler kullanılıyor. Bu da doğada yeni bir kimyasal madde kalmasına yol açıyor. Dolayısıyla özellikle arıtılması zor zehirli atıklar için doğaya başvurabiliriz, mikroorganizmalarla bu atıkların giderilmesini sağlayabiliriz." diye konuştu.
61 ilden getirilen topraklar incelendi
Türkiye'nin 61 ilinden getirilen toprakları incelediklerini anlatan Demirkan, "Topraklardan 800 Bacillus adı verilen bakteri izole ettik. Bacillusların 25'inin üzerinde 'benzin ve petrol tüketiyor mu?' diye kısa bir çalışma yaptık. Gayet güzel sonuçlar gördük. Özellikle Trabzon ve Tunceli toprağında, petrol tüketen bakteriler elde edince çalışmayı genişletmeye karar verdik. Elimizdeki 800 bakterinin benzin tüketip tüketmediğini de göreceğiz." ifadelerini kullandı.