Hükümetten yeniden yargılama için adım
17 Aralık operasyonuyla başlayan tartışmalarda hükümet iki önemli adım atmaya hazırlanıyor: "Özellikle Balyoz davasında bazı askerlerin yeniden yargılanmasının önünü açmak"; "Adli kolluğun operasyon yaparken amirlerine bilgi vermesi"
CMK'YA TAŞINIYOR
Danıştay yönetmeliğin durdurulması kararı verince hükümet konuyu CMK'ya taşımayı gündeme aldı. Düzenlemenin tasarı ya da teklif olarak Meclis gündemine taşınmasının planlandığı öğrenildi. Adli kolluk ile ilgili hükümler CMK'nın 164'üncü maddesinde düzenleniyor. Yasal bir düzenlemenin gündeme gelmesi halinde öncelikli olarak bu madde değiştirilecek. Yürütmesi durdurulan yönetmelikteki hükümler bu maddeye taşınacak. CMK'nın 164'üncü maddesi, "Soruşturma işlemleri, Cumhuriyet savcısının emir ve talimatları doğrultusunda öncelikle adlî kolluğa yaptırılır. Adlî kolluk görevlileri, Cumhuriyet savcısının adlî görevlere ilişkin emirlerini yerine getirir. Adlî kolluk, adlî görevlerin haricindeki hizmetlerde, üstlerinin emrindedir" hükmünü içeriyor.
BALYOZ'DA YENİDEN YARGILAMA TALEBİ
Balyoz davasında hükümet üyelerinin yargılamanın yenilenebileceği açıklamaları üzerine mahkum olan askerler İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden yargılama için dilekçe yağdırmaya başladı. Ayhan Gedik, Ferhat Çolpan, Ümit Özcan, İsmail Çelikcan, Levent Kerim Uça, Doğan Temel, Hayri Günel, Recep Rıfkı Durusoy, Mehmet Cem Kızıl ve Sencer Başat'ın avukatı üstlenen Hakan Tunçkol müvekkilleri adına İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak yeniden yargılama talep etti. Dilekçede, "Hükümet üyeleri bile yeniden yargılama yapılabilir diyorsa, MGK'da davanın yenilenmesi gerektiği konuşuluyorsa. yenilenmesi kaçınılmaz" dedi. Ergenekon'da müebbet hapis cezası alan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da tahliye talebinde bulundu. Bu arada, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin, "yeniden yargılama" taleplerini topluca değerlendireceği ve yasa kapsamında bu taleplerle ilgili yeni bir heyet oluşturulabileceği öğrenildi.
Sabah